streda 20. augusta 2014

Slavkov u Brna

Boli ste už niekedy na veľkej burze v Slavkove ?
Ano ? Že je to super akcia ?
Nie ? Tak sa tam choďte aspoň raz pozrieť. Je to nielen pre milovníkov áut, je to aj pre milovníkov retro a oldies doby.
Tak v prvom rade je to o autách. Príchod (najlepší) je v piatok. Treba si nájsť miesto, doslova sa zakempovať, rozložiť stan alebo nachystať auto na nocľah. No a potom sa pije pivčo, nejaký ten špekáčik, alebo si rozbalíte svoje občerstvenie a hlavne sa komunikuje. Už sa zliezajú veteránisti z celých Čiech a pomerne veľkej časti Slovenska, stretnete tu aj cezpoľných nemcov, poliakov.... Správna atmosféra začína.
Prehliadka prvých áut už frčí, lebo tí čo prišli si už obzerajú všetkých susedov. Treba podotknúť, že tí čo prišli na nejakom veteránovi majú vstup na sobotnú burzu zadarmo.
Táto akcia je úplne iná než bežné stretnutia. Nie je žiadna spanilá jazda, ani súťaže, ani program pre súťažiacich. Teda program tu v sobotu je, ale pre všetkých a to taký, že muzika, predstavovanie áut a podobne.
Takže to bol piatok. V sobotu (ak sa vám podarí vyspať sa) sa vstáva pomerne skoro, lebo predávajúci na burzu sa začínajú rozkladať už skoro nadránom, či skôr v noci ? No okolo štvrtej navážajú. Takže ráno prídu neprespávajúci veteránisti, kupujúci a predávajúci a zvyšní zvedavci. Kamera, klapka, akcia začína. Pre nocľažníkov pokračuje. Teraz je tu obrovská výstava veteránov všetkého druhu. Československých aj zahraničných, viac starých aj menej starých, klasických aj vytuningovaných, ba aj tých "napadených kutilem".
Je čo pozerať aj fotiť. Keďže ja som skôr na klasiku, tak moc tuningov ani tých kutilových som nefotila.






Tak aby bolo jasné, priestor všade okolo kaštieľa je plný áut, motoriek, traktorov. No a vyzerá to asi takto:
Obrovská lúka je plná áut. A tam vzadu aj všade okolo pod tými stromami sú predajcovia všetkého možného. No a tu je príležitosť pre tých čo sú neni na veterány. Lebo burza je pestrá, veľmi pestrá. Je to vlastne burza starožitností. Je tu takmer všetko. Hračky, kuchynský riad, bytové doplnky, lampy, no a samozrejme aj náhradné diely na autá. Predajcovia sú rôzny. Takí čo chcú zarobiť (skupujúci kšeftári), ale aj takí čo predávajú prebytky a všetko čo našli doma u babky na povale, aj takí čo náhradné diely na staré autá vyrábajú.
Je zbytočné tu dávať viac fotiek, lebo toto je skôr o texte, o pozvánke, o odporúčaní, o zážitku. Boli tam chalani, ktorí prišli z Dečína na starom traktore, takom starom, že si ani neviem predstaviť kedy také niečo jazdilo. Išli sem 4 (!) dni ! Cez Brno, tam zablúdili a tuším taxikár ich odtiaľ vyviedol. Po ceste spali u ľudí vo dvoroch. Obdivujem tých chalanov, a dúfam, že domov prišli rovnako šťastne.
Moje odporúčanie znie: nájdite si na nete kedy sa toto bude opakovať v roku 2015, lebo je to len raz do roka. Alebo nejaký poriadny veteránista vám to zistí, alebo veteránista z moravy to už v januári bude vedieť. Tak a poriadne fixkou si to zapíšte do kalendára, s výkričníkom. Potom si zožeňte stan, fotoaparát a buxu peňazí, aspoň takú menšiu keď nemôžete moc míňať. Aj za pozretie to stojí. A ak nájdete niekde na samom spodku skrine aj dobové oblečenie, máte vyhrané. No a potom si na to rezervujte piatok a aj celú sobotu. Celú ! Lebo je to o stretnutiach o zábave. A ak chcete, prespite až do nedele.
Stojí to za to.

Tieto a aj ostatné fotky sú v mojom albume:
https://picasaweb.google.com/111992204226924085158/SlavkovUBrna?noredirect=1





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára